Slaapapneu is moeilijk te herkennen, veel mensen denken dat ze snurken omdat het in de familie zit of omdat ze veel moe zijn en dus daarom een snurkend geluid maken. Slaapapneu kan verschillende symptomen hebben zoals constant moe zijn, erg slaperig zijn en een ochtendhoofdpijn hebben. Vaak helpt het als je een partner hebt, deze kan in de gaten houden of je symptomen hebt van slaapapneu. Als je partner verschillende symptomen herkent, dan is het zeker aan te raden langs de dokter te gaan. Maar ook als je alleenstaand bent is het niet onmogelijk om in de gaten te houden of je symptomen van slaapapneu hebt. Als je slaperig overdag bent, onrustige benen hebt en een onrustige slaap hebt, dus ’s nachts veel wakker wordt, dan kunnen dit ook herkenningspunten zijn die goed in de gaten gehouden moeten worden.

Wat is slaapapneu?

Vaak wordt slaapapneu verwart met snurken of onrustig slapen, maar slaapapneu is heel wat anders. Slaapapneu is een aandoening waardoor slapen heel lastig gaat, je slaapt heel onrustig en hapt tijdens het slapen regelmatig naar adem. De hersenen krijgen tijdens het ademhaling in de slaap zuurstoftekort, dus het lichaam moet dan naar adem happen, dit is een apneu. Hierdoor kan je dus onrustig slapen of luid snurken. Er 2 verschillende soorten apneus: een obstructief apneu en een centraal slaapapneu. Voor slaapapneu zijn er speciale apparaten beschikbaar, zodat iemand met slaapapneu toch rustig verder kan slapen en tijdens het slapen goed adem kan halen.

Heerlijk slapen?

Veel mensen hebben ochtendhoofdpijn, migraine, slapen onrustig of kunnen juist helemaal niet slapen en liggen de hele nacht wakker. Slaapproblemen komen steeds vaker voor, dit kan door lichamelijke redenen te maken, mentaal of juist medische redenen. Slaap is erg belangrijk, als je niet goed slaapt, dan krijgt je lichaam niet genoeg energie voor de rest van de (volgende) dag. In sommige situaties, zoals medische situaties, zijn er slaapklinieken die kunnen helpen om te zorgen dat je beter kunt slapen. Er wordt door middel van behandelingen gekeken hoe je een betere nachtrust kunt krijgen. Ruysdael Slaapkliniek bijvoorbeeld biedt diverse behandelingen voor mensen die slaapproblemen hebben. Slaapklinieken, zoals Ruysdael Slaapkliniek, kijken naar de behoeften van de patiënt en ook wat het lichaam nodig heeft, dit bepaalt onder andere ook hoeveel behandelingen er nodig zijn.